Upravit stránku

Cílem návrhu je zpřístupnit náměstí lidem, aby nebylo pouze parkovištěm. Proto jsme jej navrhli celé v jedné úrovni s minimem překážek. Dlažba probíhá od fasády k fasádě bez obrubníků pro pohodlnou k chůzi. Celé náměstí tímto umožňuje všesměrný pohyb lidí a může tak sloužit jako shromažďovací prostor, místo setkávání a pořádání akcí.

Základní inspirace návrhu vychází z křížení dvou komunikačních os starého města. S-J osa (východní část) je hlavní dopravní směr pro automobily, V-Z osa (severní část) je spolu s celou plochou náměstí vyhrazena lidem. Doprava na náměstí vytváří hlavní trasu ve tvaru písmene „L“, která sahá hluboko do historie. Nosným motivem je symetrické rozdělení plochy náměstí na čtvrtiny, které postupně gradují k nejvýznamnějším památkám v jihozápadním cípu (radnice, Černá věž, jezuitský kostel). Zároveň tímto reflektujeme hlavní pohledové osy a přirozené toky energií (především pohyb lidí), a to jak historické, tak i současné.

Každé náměstí má svoji specifickou funkci a atmosféru. Plocha vymezená budovou radnice, Černou věží a jezuitským kostelem je vyvrcholením tohoto konceptu. Každý návštěvník Klatov směřuje do této části. Navazující plocha tvoří vyústění Divadelní ulice, kde se snoubí divadelní a galerijní aktivity. V další části se může odehrávat pravidelný trh, může zde být umístěna májka nebo vánoční strom. Posledním kvadrantem prochází průjezdná komunikace a nachází se zde veškeré parkování. Z této kompozice vychází rozmístění světel, laviček, patníků a ostatních prvků městského mobiliáře.

Autorský tým

Autor: Ing. arch. Jaromír Chmelík
Autorská spolupráce: Ing. arch. Hana Kasalová,
Ing. arch. Kryštof Kreisinger

Zpracovatel projektové dokumentace

architekti chmelík & partneři, s.r.o.

Investor a investiční náklady

Město Klatovy

Místo stavby

Klatovy – náměstí Míru,
Divadelní ulice,
dvůr radnice č. p. 62/I, 63/I

Realizace stavby

Realizace nového osvětlení a ozvučení rok 2014

Komunikační páteří celého řešení se stala severojižní komunikace protínající náměstí. Severní strana náměstí je charakterizována čilým městským životem, místem pro obchod a shromažďování. Slunce v zahrádkách příjemných restauračních zařízení přímo vyzývá k posezení a přátelským schůzkám. Jižní zvýšená strana náměstí má oficiálnější charakter. Nachází se zde nejvýznamnější budovy, které tvoří gradaci hmot podtrženou morfologií terénu.

Půdorysy a řezopohledy

  • Situace širších vztahů
  • Půdorys a řezopohled

Dopravní řešení

Divadelní ulice

Cílem je zapojit tento intimní prostor pod jezuitským kostelem do aktivit náměstí. V Divadelní ulici jsme navrhli klidovou zónu, která využívá blízkost divadla a galerie U Bílého jednorožce. Pojali jsme ho jako letní divadelní scénu, respektive venkovní galerijní prostor. Propojení s náměstím umocňujeme uměleckým prvkem, který tvoří měkký přechod náměstí do ulice.

Radniční dvorek

Pojali jsme ho jako SVATEBNÍ NÁDVOŘÍ = exteriérová svatební síň. Vycházíme z faktu, že zdejší radnice je velmi oblíbeným místem ke konání svateb. Vytvoření kvalitního prostoru nabídne letní alternativu ke konání svatebního obřadu. Spodní část nádvoří slouží jako shromažďovací prostor pro širší veřejnost a svatební ulička, po které se vystoupá do druhé úrovně, kde se koná vlastní obřad.

Historické fotografie

Ocenění cenou Petra Parléře

Projekt získal Cenu Petra Parléře 2011 Cena kategorie A - veřejná prostranství a Cenu Ministerstva pro místní rozvoj

K nahlédnutí zde

V současnosti z návrhu město v roce 2014 realizovalo úpravy na veřejném osvětlením. Na náměstí nainstalovalo 16 atypických sloupů VO se zavěšenými reproduktory pro ozvučení náměstí. Osvětlení jsme rozdělili do tří funkčních okruhů podle funkce: klasické nasvětlení náměstí, nasvětlení památek ze sloupů, slavnostní náladové nasvětlení 6 RGB reflektory s možností proměny barvy.