Upravit stránku

Nově vzniklý parkovací dům leží v areálu Gayerových a Vrbenského kasáren v Městské památkové zóně Hradce Králové mezi ulicemi Šimkovou, Československé armády, Opletalovou a Divišovou. Nahradil urbanisticky a architektonicky nevhodné komerční a technické objekty. Pojme 284 parkovacích míst pro osobní automobily na kapalná paliva (benzín, nafta), elektromobily a v části garáží bude možné parkovat automobily na plynná paliva (LPG, CNG). Pro elektromobily jsme uvnitř vyhradili i místa pro nabíjení s možností rozšíření tohoto počtu až na 24 dobíjecích stání. Vybudovaný dům sníží deficit parkovacích míst v centru města a hlavně uvolní stávající urbanisticky i funkčně nevhodné parkovací plochy ve středu areálu pro veřejný polyfunkční prostor.

Architektonické řešení parkovacího domu vychází z účelu objektu s důrazem na citlivé začlenění do historického areálu. V návrhu jsme se snažili o maximální transparentnost umožňující průhledy objektem. Stavba o dvou hmotách propojených komunikačními krčky uzavírá prostor budoucího náměstí v Gayerových kasárnách. Vyšší vjezdová část o čtyřech podlažích opticky navazuje na historické objekty kasáren a doplňuje severní uliční čáru Šimkovy ulice

Autorský tým

Autor: Ing. arch. Jaromír Chmelík
Autorská spolupráce: Ing. arch. Petr Večeřa,
Ing. arch. Jan Ondrák, Ing. arch. Jan Müller

Zpracovatel projektové dokumentace

architekti chmelík & partneři, s.r.o.

Investor a investiční náklady

ISP Hradec Králové, a.s.

Místo stavby

Šimkova ulice, Hradec Králové

Realizace stavby

Rok: 2017 - plánované dokončení červen 2019
BAK stavební společnost, a.s.

Výkresy

  • půdorys 1.NP
    půdorys 1.NP
  • Řez objektem
    Řez objektem
  • Řez objektem
    Řez objektem

Parkovací plochy jsou výškově navzájem o půl patra posunuty. Mezi sebou je propojují obousměrné rampy. Pro pěší je zpřístupňují dva schodišťové tubusy s výtahem. Prostor mezi rampami v přízemí využíváme pro technologické místnosti, na které navazuje sociální zázemí a vstupy z východní a západní strany objektu. Ve zbylých patrech jsme prostor ponechali volný, aby vzniklo vzdušné atrium, které do objektu přivádí přirozené denní světlo. Vjezd do objektu je z kruhové křižovatky v ulici Šimkova, zdobí jej dva betonové obelisky s popisem průběh bitvy u Lipjag. ve které por. Jan Gayer utrpěl zranění, kterým nakonec podlehl.

Konstrukční řešení

Budovu tvoří monolitický železobetonový skelet se ztužujícími vertikálními, komunikačními jádry. Stropy jsou bezprůvlakové, spádované betonové desky. Konstrukční modul jsme zvolili na tři parkovací stání, krajní pole jsou z důvodu statického působení pro stání dvě. Obvodový plášť je otevřený ze svislých profilovaných modřínových lamel, které jsou lokálně doplněny pohledovými betonovými stěnami. Objekt zastřešuje rovná střecha s krycí vrstvou ze štěrkového kačírku.

Realizace

1
2

Vizualizace

1

Fotografie ze stavby

1