Upravit stránku

Fáze 1. – odvlhčování zdiva objektu

První fáze měla za úkol postupně zbavovat stavební konstrukce nadměrné vlhkosti a od škodlivých chemických solí. 

Nejprve byly otlučeny stávající vlhké a zasolené omítky zdiva. Následně byla instalována tzv. mírná drátová elektroosmóza - pro trvalé odvlhčování zdiva. Zdivo bylo opatřeno první vrstvou obětované vápenné omítky, jenž má schopnost do sebe pohlcovat škodlivé soli ze stávající cihelné konstrukce. Poté, co se vrstva obětované omítky nasytila solemi a vlhkostí ze stávajícího zdiva, byla otlučena. Následně proběhlo nanesení druhé vrstvy obětované omítky pro zvýšení účinnosti celého opatření. Druhou vrstvu odsolovací omítky jsme navrhli odstranit až před druhou navazující stavební fází. Průběh odsolování zdiva je vždy kontrolován laboratorními rozbory.

Autorský tým

Autor: Ing. arch. Jaromír Chmelík
Autorská spolupráce: Ing. arch. David Baďura,
Ing. Petr Rohlíček

Zpracovatel projektové dokumentace

architekti chmelík & partneři, s.r.o.

Investor a investiční náklady

Statutární město Hradec Králové

Místo stavby

Schodiště Bono publico - Hradec Králové

Realizace stavby

1. fáze: 2017, 2. fáze: probíhá od 2018 - 2019
Dodavatel: MATEX HK s.r.o. 

O Bonu publicu

Kryté klasicistní schodiště Bono publico z 30. let 19. století je zapsáno v seznamu kulturních památek pod rejstříkovým číslem 19613/6-428. Nachází se na jižním svahu historického jádra města Hradce Králové na území městské památkové rezervace. Spojuje prostor křižovatky ulic Komenského a Ignáta Herrmanna s Velkým náměstím. Začíná jižním portálem (branou) proraženým v barokní hradbě v ulici Komenského, na opačné straně ústí průchodem mezi bočním křídlem rezidence Biskupství královéhradeckého a domem U Špuláků do Velkého náměstí.

Situace

Fotografie ze stavby

Fáze 2. – dokončení opravy objektu

Druhá navazující fáze, inspirovaná stavem z doby vzniku zastřešeného schodiště (1. pol. 19. stol.), představuje komplexní opravu objektu zahrnující sanaci spodní stavby - obkopání celého objektu a zamezení vniku dešťových a podzemních vod do obvodových konstrukcí schodiště.  

Sanace spodní stavby byla navržena ve dvou technologických způsobech. První způsob představuje vytvoření tzv. větrané dutiny aplikované z venkovní strany obvodových stěn, kde to stávající historické konstrukce umožňují díky své rovinatosti. Druhý způsob je pak proveden prostřednictvím jílových hydroizolací v pozicích s velmi členitými konstrukcemi.  

Dále oprava představuje nové sanační omítky, nové dřevěné dubové schodiště s dobovými profilacemi, profilovaná madla, výměnu měděné krytiny střechy, výměnu oken a další související technická opatření. 

Do návrhu jsme zahrnuli také nové řízené osvětlení, decentní hudební ozvučení a bezpečnostní kamerový systém.  

Předpokládá se, že tímto zatraktivněním prostoru by se mohlo snížit riziko vandalismu, jak je patrné z obdobných zahraničních projektů. 

Vizualizace

Pohled a řez