Upravit stránku

Vilu jsme navrhli na základě všech výše uvedených principů. Roste směrem od uličního prostoru a zahrady, přes atrium do nejvýše položené pracovny. Gradace hmot je zřejmá a umožňuje optimální měřítko domu v uliční čáře a zároveň rozhled na celé město z pracovny. Dům jsme rozdělili do dvou základních bloků – uliční dětské křídlo a rozhledové rodičovské křídlo. Bloky spojuje atrium s vertikálními komunikacemi a doplňkovými funkcemi.

Vzhledem k velkému rozsahu zadání jsme se rozhodli pro centrální stavbu. V opačném případě by docházelo k překonávání velkých vzdáleností v domě. Vertikální i horizontální napojení jednotlivých místností je čitelné z půdorysů a nabízí i velmi zajímavé průhledy. Stěhování nákladu (zásobování kuchyně, zavazadla) mezi garáží a suterénem usnadňuje výtah, který není podmínkou řešení, avšak pro větší rodinu a tento rozsah zadání

vhodný. Hlavní místnosti vily se obrací spíše do velké zahrady s jezerem a tenisovým kurtem a umožňují tak přímý kontakt s exteriérem. Venkovní posezení je součástí atria a částečně jej před pohledy z ulice zakrývá hmota domu. Velmi příjemný je i pobyt v otevřeném menším atriu navazujícím na relaxační prostory (wellness, sauna, lehárna ložnice, pracovna), kde jsme pod stromem umístili venkovní vířivku.

Naší snahou bylo připravit dům s vysokou užitnou hodnotou, zároveň však i prostory pro příjemné prožitky.

Autorský tým

Autor: Ing. arch. Jaromír Chmelík
Autorská spolupráce: Ing. arch. Kryštof Kreisinger

Zpracovatel projektové dokumentace

architekti chmelík & partneři, s.r.o.
Rok: 2012

Investor a investiční náklady

Soukromý investor

Místo stavby

Lokalita Nový Hradec Králové,
Hradec Králové

Realizace stavby

Nerealizováno

Půdorysy

Vizualizace